Thuisvoordeel bestaat, blijkt uit vele statistieken. Brazilië maakt deze zomer daarom een grote kans om voor de zesde keer wereldkampioen voetbal te worden.
De Braziliaanse spits Fred ging donderdag makkelijk naar de grond in de zeventigste minuut van de openingswedstrijd van het WK. Scheidsrechter Nishimura uit Japan legde de bal op de stip.
Terecht of onterecht? Daar zullen voetballiefhebbers nog lang over twisten. Dat de scheidsrechter de thuisploeg een penalty toekende, is in elk geval niet verrassend als je afgaat op de resultaten van dit onderzoek uit 2007.
Wetenschappers van de Universiteit van Cambridge onderzochten 5244 wedstrijden in de Engelse competitie. Daaruit bleek dat sommige scheidsrechters vaker een strafschop geven aan het thuisspelende team, omdat ze afgaan op de reactie van het publiek om te beoordelen hoe zwaar een overtreding is.
Dus krijgt de thuisploeg meer penalty’s. Dat effect was het afgelopen seizoen duidelijk zichtbaar in de Spaanse competitie, waar twee derde van alle strafschoppen werd toegekend aan de thuisploeg, schrijft The Economist.
En zo zijn er nog meer cijfers waaruit blijkt dat thuisvoordeel in het voetbal wel degelijk bestaat.
● Thuisploegen scoren meer
Weblog Sargasso onderzocht de uitslagen van ruim 1 miljoen voetbalwedstrijden van 1901 tot aan nu. Daaruit blijkt dat de thuisspelende ploeg gemiddeld vaker scoort dan de bezoekers. Dat kan geen toeval meer zijn.
(klik op grafiek voor uitvergroting)
Interessante observatie: de afgelopen dertig jaar neemt het thuisvoordeel af.
● Organiserend land komt vaak ver
Het wereldkampioenschap voetbal wordt dit jaar voor de twintigste keer gehouden. In 12 van de 19 vorige edities kwam het gastland tot de halve finales, waaronder het Zuid-Korea van Guus Hiddink in 2002. Zes keer ging het organiserende land met de titel aan de haal.
● Presteren buiten eigen continent lastig
Alle acht landen die ooit wereldkampioen zijn geworden zijn afkomstig uit Europa of Zuid-Amerika. Dat zijn dan ook de twee sterkste continenten in het voetbal. Maar een toernooi winnen op het grondgebied van de ander is lastig gebleken.
Van de vier eindrondes die in Zuid-Amerika zijn gehouden, wist een Europees land geen enkele keer de wereldbeker te veroveren. Andersom greep Zuid-Amerika naast de titel in 9 van de 10 WK's in Europa. De enige uitzondering is Brazilië, dat in 1958 met een jonge Pele de titel pakte in Zweden.
● Thuisteam maakt meer testosteron aan
Voetballers stijgen vaak boven hun eigen niveau uit als zij in eigen stadion spelen. Dat komt vermoedelijk doordat het testosterongehalte van spelers van de thuisploeg hoger ligt dan dat van de bezoekende spelers. Wetenschappers Sandy Wolfson en Nick Neave van de Northumbria University hebben dit aangetoond in 2002.
Uit een experiment met een jeugdteam van een Engelse club bleek dat bij trainingen en de uitwedstrijden het testosterongehalte op een gemiddeld niveau lag, terwijl het bij de thuiswedstrijden aanzienlijk gestegen was.
Het hormoon testosteron wordt in de sport vaak gebruikt om beter te presteren. Het verhoogt de agressiviteit en zorgt ervoor dat de spiermassa sneller toeneemt. Niet voor niets staat het op de dopinglijst van het Wereldantidopingagentschap.
Lees ook
WK voetbal: dit zijn de duurste en goedkoopste teams
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl